
SBO Tobiasschool in Amsterdam nam in 2023-2024 deel aan het Groeikracht-traject. Directeur-bestuurder Frieda Wijnands vertelt hoe de school samen met een coach werkte aan een cultuur van continu verbeteren. Door het team zelf de regie te geven en evidence-informed te werken, groeide niet alleen de kwaliteit van het onderwijs, maar ook de kracht van de leerkrachten. In dit interview deelt ze haar ervaringen, inzichten, resultaten en waarom ze het traject van harte aanbeveelt aan andere scholen.
Groeikracht
“In het schooljaar 2023-2024 hebben wij meegedaan aan het Groeikracht-traject. Als directeur-bestuurder van de Tobiasschool en onderwijsadviseur bij de BVS kwam ik in contact met Groeikracht. Vervolgens hebben we subsidie aangevraagd, die we gelukkig ook hebben gekregen."
Bij eerdere scholing zagen we dat het team enthousiast was, maar terugviel in oude patronen.
Ontwikkelvraag
“Onze ontiwkkelvraag was tweeledig: enerzijds wilden we ervoor zorgen dat scholing en verbeteringen niet alleen werden doorgevoerd, maar ook gedragen, ondersteund en onderhouden. Bij eerdere scholing zagen we dat het team aanvankelijk enthousiast was, maar na verloop van tijd terugviel in oude patronen. Daardoor was het moeilijk om veranderingen duurzaam te implementeren. Anderzijds wilden we werken op basis van evidence-informed methoden, omdat we daar nog niet eerder mee gewerkt hebben. Door de veranderende doelgroep binnen het speciaal basisonderwijs en de verschuiving naar inclusief onderwijs was een andere aanpak nodig. We zochten daarom naar een manier om de uitdagingen doelgericht, effectief en als team aan te pakken.”
Begeleiding
“Een jaar lang werden we vanuit Groeikracht begeleid door een schoolcoach. Deze coach werkte met ons team aan de cultuurontwikkeling en begeleidde ons stapsgewijs in het toepassen van de Groeikracht-methodiek. De schoolcoaches werden intern opgeleid via studiedagen en coaching on the job. Daardoor konden we de methodiek eigen maken zonder afhankelijk te zijn van externe coaches. Dankzij de subsidie konden we coaches en leerkrachten vrijroosteren en externe trainingen faciliteren. Het vrijroosteren zorgde onder andere voor ruimte om bij elkaar in de klas te observeren en onderzoeksliteratuur te kunnen bestuderen. Kortom: tijd en ruimte om ons met de nieuwe werkwijze te verbinden en deze eigen te maken. Samen met de coach ontwikkelden we onze eigen ritmiek die past bij ons team en onze school.”
We hebben de methodiek aangepast en eigen gemaakt voor onze school.
Resultaat
“Het proces heb ik als zeer positief ervaren. We hebben de methodiek aangepast en eigen gemaakt voor onze school, en ik zie het grote enthousiasme waarmee ons team aan verbetertrajecten werkt. Alles gebeurt op eigen kracht, zonder externe inhuur, en we zien hele mooie resultaten. Verbeterthema’s leven in de school en versterken zowel het team als het onderwijs. Dankzij de begeleiding van Groeikracht konden we niet alleen het proces starten, maar hebben we nu de capaciteit om verder te gaan als team. Ik zou dit traject absoluut aanraden voor andere scholen die willen werken aan continue verbetering en de kracht van de leerkracht willen benutten.”
De wekelijkse bordsessies en werksessies hebben het team versterkt.
Gestructureerde aanpak
“Sinds het traject hebben we een gestructureerde aanpak voor verbetertrajecten, waarbij we elk jaar twee verbeterthema’s uitwerken. We pakken elk thema doelgericht aan volgens een vaste ritmiek. De wekelijkse bordsessies en werksessies hebben het team versterkt en iedereen is betrokken bij de verbetering van de school. Daarnaast hebben we meer zicht op school- en onderzoeksdata, wat ons helpt om gericht en doelmatig acties te ondernemen. We werken nu aan verschillende verbetertrajecten, zoals begrijpend lezen, differentiatie en spelling, waarbij we concrete verbeteringen hebben doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld het invoeren van nieuwe werkvormen en materialen. We zijn onlangs gestart met het thema gedrag en kijken ernaar uit om dit verder uit te bouwen. Ik ben ontzettend trots op ons team en de enorme vooruitgang die we samen boeken. Het denken in oplossingen, kansen en mogelijkheden is nu echt een cultuur geworden op onze school.”