Pijler

Expertscholen Ontwikkelkracht

Binnen Ontwikkelkracht bouwen wij aan een netwerk van expertscholen. Op veel scholen in Nederland is een schat aan expertise en ervaring aanwezig van wat werkt en wat niet. Leraren of schoolleiders hebben vaak weinig tijd en ruimte om die kennis te delen met andere scholen of juist kennis op te doen van scholen die vergelijkbare uitdagingen kennen. Binnen het programma kunnen scholen hun onderbouwde en effectieve werkwijze overdraagbaar en bruikbaar maken voor andere scholen in de regio en daarmee bijdragen aan duurzame ontwikkeling in het onderwijs.

Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert de expertscholen om de aanpak te implementeren op andere scholen en te verspreiden via landelijke bijeenkomsten. In schooljaar 2023-2024 zijn we gestart met het opleiden van de eerste expertscholen, de zogenoemde aspirant-expertscholen. In schooljaar 2024-2025 starten de eerste expertscholen en kunnen andere scholen zich aanmelden voor een leertraject.

Expertscholen zijn scholen met een aantoonbaar effectieve werkwijze, die evidence-informed werken en een sterke onderzoeks- en verbetercultuur hebben. We gaan gezamenlijk aan de slag om deze werkwijze ook overdraagbaar en bruikbaar te maken voor andere scholen. In een intensief en voor een deel op maat gesneden programma leiden we expertleraren en expertschoolleiders op om andere scholen te begeleiden om zelf ook deze werkwijze te hanteren. Na deze fase is de school een expertschool en een regionale hub voor scholen in de buurt.

Regionale hub

Afbeelding Netwerk 01

Leertraject

Link Ex

Je gaat met het schoolteam aan de slag met een professionaliserings- en begeleidingsprogramma van een expertschool die aansluit bij jouw vraag.

Meer informatie
Pexels Katerina Holmes 5905918
Group Kids Studying School

Aspirant-expertschool

Link Ex

Je gaat aan de slag om jouw aanpak overdraagbaar en bruikbaar te maken voor andere scholen. In een intensief en voor een deel op maat gesneden programma leiden we expertleraren en expertschoolleiders op om andere scholen te begeleiden om zelf ook deze werkwijze te hanteren.

Meer informatie

Expertschool

Link Ex

Je gaat daadwerkelijk aan de slag om je aanpak over te dragen op andere scholen. Je begeleidt andere scholen via een leertraject en je verzorgt jaarlijks een aantal kennisdeelsessies voor scholen. Je bent ambassadeur op het gebied van jouw expertise.

Meer informatie
Pexels Yan Krukau 8617841

Lees meer

Openbare les Heleen Buhrs was een succes

Openbare les in Den Haag van Heleen Buhrs op woensdag 14 februari.

Lees verder

Openbare les Heleen Buhrs van de Alan Turingschool

Openbare les in Den Haag van Heleen Buhrs op woensdag 14 februari.

Lees verder

'Scholen leren van andere scholen'

In deze podcast van researchED gaat Jan van de Ven in gesprek met Arjan van der Meij.

Lees verder