Pijler

Expertscholen Ontwikkelkracht

Binnen Ontwikkelkracht bouwen wij aan een netwerk van expertscholen. Scholen leren het beste van andere scholen. Op veel scholen in Nederland is een schat aan expertise en ervaring aanwezig van wat werkt en wat niet. Als leraar of schoolleider heb je vaak weinig tijd en ruimte om die kennis te delen met andere scholen of juist kennis op te doen van scholen die vergelijkbare uitdagingen kennen. Binnen het programma kan je als Expertschool Ontwikkelkracht je onderbouwde en effectieve werkwijze overdraagbaar en bruikbaar maken voor andere scholen in de regio en daarmee bijdragen aan duurzame ontwikkeling in het onderwijs. Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert de expertscholen om de aanpak te implementeren op andere scholen en te verspreiden via landelijke bijeenkomsten. We starten in 2023-2024 met het opleiden van de eerste expertscholen. Daarna kunnen ontwikkelscholen zich aanmelden voor de pijler.

Hanteer je als school een aantoonbaar effectieve werkwijze? Werk je als school evidence-informed? Heb je een sterke onderzoeks- en verbetercultuur? Dan kun je deelnemen als expertschool. Het kan gaan om leraren en schoolleiders die hebben deelgenomen aan een verbetertraject of zelf werken met een onderbouwde en effectieve aanpak. We gaan gezamenlijk aan de slag om deze werkwijze ook overdraagbaar en bruikbaar te maken voor andere scholen. In een intensief en voor een deel op maat gesneden programma leiden we expertleraren en expertschoolleiders op om andere scholen te begeleiden om zelf ook deze werkwijze te hanteren. Na deze fase fungeer je als een echte Expertschool Ontwikkelkracht! Een regionale hub voor scholen in de buurt.

Lees meer

'Scholen leren van andere scholen'

In deze podcast van researchED gaat Jan van de Ven in gesprek met Arjan van der Meij.

Lees verder

Interesse om deel te nemen?

Pexels Yan Krukau 8613089

Stap 1

Bepaal met de keuzehulp welk onderdeel het beste past bij de specifieke behoefte van je school.

Doe de keuzehulp
Woman Talking With Her Students During Class

Stap 2

Vraag een verkennend gesprek aan om de specifieke behoeften van je school te bespreken.

Vraag een gesprek aan
Teacher Helping Girl Homework

Stap 3

Dien een aanvraag voor subsidie in om vergoeding te krijgen voor de geïnvesteerde uren.

Dien subsidieaanvraag in
Happy Teacher Listening Her Students

Vraag een verkennend gesprek aan

Een gesprek met het programmabureau en met de samenwerkende partij zijn een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie. Tijdens de gesprekken bespreken we welke behoeften en vragen er leven binnen scholen en helpen wij de hulpvraag specifieker en duidelijker te maken om zo samen het best passende traject te kiezen.

Maak een afspraak