Samenwerkingspartner

Kennisrotonde

Loop je ergens tegenaan in je dagelijkse praktijk? En wil je weten wat erover bekend is uit onderzoek? Stel je vraag kosteloos aan de Kennisrotonde! Je krijgt een antwoord met wetenschappelijk gefundeerde inzichten over wat wel én niet werkt. Ook kun je op de website bladeren door antwoorden op eerder gestelde vragen. Neem je deel aan Ontwikkelkracht? Dan krijg je voorrang bij de beantwoording van je vraag.

Children Drawing Together Classroom 02
Link Rotonde

Over het aanbod

Loop je rond met een vraag? Dan ben je bij de Kennisrotonde aan het juiste adres. Als school krijg je een professioneel en uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd antwoord op jouw specifieke vraagstuk. Samen met een kennismakelaar – een onderzoeker van de Kennisrotonde - verken je de vraag en scherp je deze aan tot dat wat er voor jou echt toe doet. Vervolgens duikt de kennismakelaar de literatuur in om tot een toegankelijk antwoord te komen. Je ontvangt het antwoord en kunt desgewenst in gesprek met de kennismakelaar voor een nadere toelichting. Nu kun je jouw vraagstuk evidence-informed aanpakken op school! Wist je dat je ook andere scholen helpt met jouw vraag? Zij kunnen het antwoord teruglezen op de website van de Kennisrotonde.

Voor wie

Iedereen die werkt in of rondom de onderwijspraktijk kan een vraag stellen.

Tijdsinvestering

Wanneer je een vraag stelt, is het belangrijk dat je beschikbaar bent om deze verder toe te lichten in een online of telefonisch gesprek en tijdig reageert op e-mails.

Onderwerpen

De Kennisrotonde beantwoordt specifieke vragen over allerlei onderwerpen, zoals:

  • Basisvaardigheden: taal en lezen, rekenen en wiskunde, burgerschap, digitale geletterdheid
  • Lesgeven en evalueren: differentiatie, directe instructie, toetsen, feedback
  • Gedrag: sociaal-emotionele ontwikkeling, welzijn, klas- en schoolklimaat
  • Professionele ontwikkeling: verbetercultuur, leiderschap, professionalisering, samenwerken

Werkwijze

Bekijk vooraf of het antwoord op je vraag misschien al op de website van de Kennisrotonde staat. Ook als je twijfelt of je je vraag wel helemaal goed hebt geformuleerd kun je deze stellen. Samen met de kennismakelaar scherp je de vraag indien nodig aan. Deelnemers via Ontwikkelkracht krijgen voorrang. Vermeld dit dus ook aan bij jouw aanvraag. Je hoeft geen subsidie aan te vragen binnen Ontwikkelkracht om van het aanbod gebruik te maken. Het totale proces duurt gemiddeld tien weken.

Stel jouw vraag aan de Kennisrotonde

Je kunt jouw vraag stellen via de website van de Kennisrotonde. Na het indienen van jouw vraag ontvang je een bevestigingsmail en vervolgens komt je vraag bij een kennismakelaar terecht. Zij nemen contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Stel jouw vraag

Bespreek de vraag met een kennismakelaar

In het kennismakingsgesprek scherp je samen met de kennismakelaar de vraag verder aan.

Ontvang en accordeer het antwoord

De kennismakelaar gaat aan de slag met het beantwoorden van je vraag. Dit duurt een paar weken. Na een grondig literatuuronderzoek en een kwaliteitscontrole is het antwoord af en ontvang je het per mail.

Bespreek het antwoord met de kennismakelaar

Mocht je daar behoefte aan hebben, dan plant de kennismakelaar graag een gesprek met je in om het antwoord samen te bespreken.

Implementeer het antwoord in jouw onderwijspraktijk

Ondertussen maakt onze redacteur een beknopte samenvatting van het antwoord; deze plaatsen we samen met het volledige antwoord inclusief de geraadpleegde bronnen op Kennisrotonde.nl.


Over de samenwerkingspartner

Ontwikkelkracht werkt binnen de pijler Kennisdeling samen met het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) aan het toegankelijk en bruikbaar maken van kennis uit onderzoek voor onderwijsprofessionals.

De Kennisrotonde is een dienst van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het NRO werkt aan toepasbare kennis voor schoolteams. Denk hierbij aan leidraden, op onderzoek gebaseerde antwoorden op onderwijsvragen, en kennisdelingsbijeenkomsten. Dit doen ze op basis van vragen van onderwijsprofessionals én in nauwe samenwerking met onderwijsprofessionals en onderzoekers.

Praktijkervaringen

Denk mee over de Kennisagenda voor het onderwijs!

Welke onderwerpen verdienen volgens jou een plek in deze agenda? Vul de vragenlijst in.

Lees verder

Betekenisvol en functioneel taalonderwijs in groep 3-8

In het kader van Ontwikkelkracht publiceert het NRO deze leidraad.

Lees verder

Groeikracht en het NRO bundelen hun krachten

Hoe geef je onderwijs aan kleuters op een effectieve manier vorm?

Lees verder