
Over het aanbod
Met inzichten uit onderzoek kun je onderbouwde keuzes maken voor de vraagstukken die spelen op jouw school. Hoe kun je effectief onderwijsachterstanden tegengaan? Wat zijn werkzame elementen van doeltreffend leesonderwijs? Hoe start je als team met een verbetercultuur op school? Kennis over dit soort herkenbare thema's is vrij toegankelijk op de website van Onderwijskennis. Hier vind je artikelen, praktijkvoorbeelden, antwoord op praktijkvragen en leidraden met praktische aanbevelingen.
Voor wie
Iedereen die werkt in of rondom de onderwijspraktijk kan een vraag stellen.
Tijdsinvestering
Je hebt op elk gewenst moment zelfstandig toegang tot de kennis uit onderzoek.
Onderwerpen
- Basisvaardigheden: taal en lezen, rekenen en wiskunde, burgerschap, digitale geletterdheid
- Didactiek: differentiatie, directe instructie, samenwerkend leren
- Gedrag: leerlinggedrag analyseren, bouwen aan een positieve band met leerlingen
- Professionele ontwikkeling: school als lerende organisatie
Werkwijze
Onderwijskennis biedt informatie en handvatten waar je direct je toolbox mee kunt uitbreiden. De informatie zit niet achter een betaalmuur en is op elk moment beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld (lees)tips met elkaar delen in teamoverleggen, inspiratiedagen en/of leerteams. Er is geen vaste formule of tijdsinvestering om gebruik te maken van kennis uit onderzoek. Je kunt dit organiseren op een manier en op momenten die het beste passen bij het onderwijs dat je (vorm)geeft. Je hoeft geen subsidie aan te vragen binnen Ontwikkelkracht om van het aanbod gebruik te maken.
Over de samenwerkingspartner
Ontwikkelkracht werkt binnen de pijler Kennisdeling samen met het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) aan het toegankelijk en bruikbaar maken van kennis uit onderzoek voor onderwijsprofessionals.
Onderwijskennis is een dienst van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het NRO werkt aan toepasbare kennis voor schoolteams. Denk hierbij aan leidraden, op onderzoek gebaseerde antwoorden op onderwijsvragen, en kennisdelingsbijeenkomsten. Dit doen we op basis van vragen van onderwijsprofessionals én in nauwe samenwerking met onderwijsprofessionals en onderzoekers.
Praktijkervaringen
Denk mee over de Kennisagenda voor het onderwijs!
Welke onderwerpen verdienen volgens jou een plek in deze agenda? Vul de vragenlijst in.
Betekenisvol en functioneel taalonderwijs in groep 3-8
In het kader van Ontwikkelkracht publiceert het NRO deze leidraad.
Groeikracht en het NRO bundelen hun krachten
Hoe geef je onderwijs aan kleuters op een effectieve manier vorm?