Verken de mogelijkheden

Logos Naast Elkaar Def

Als schoolteam kun je op verschillende manieren deelnemen aan Ontwikkelkracht. Of je nu aan het begin staat van het werken met een onderzoeks- en verbetercultuur op je school, of juist meer de diepte in wilt en nieuwe kennis wilt creëren voor complexe onderwijsvraagstukken. Misschien overweeg je zelfs om als expertschool aan de slag te gaan, of wil je juist graag leren van een expertschool. We bieden begeleiding en er is subsidie beschikbaar om de geïnvesteerde uren geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Bovendien kun je zelfstandig gebruik maken van praktisch toepasbare kennis uit onderzoek, waardoor je wetenschappelijke inzichten in de praktijk kunt toepassen.

Onderzoeks- en verbetercultuur

Binnen de pijler Onderzoeks- en verbetercultuur ga je met het schoolteam aan de slag met een verbeterdoel van jouw school. Je leert om je ambitie te vertalen naar concrete doelen en acties.  Hierbij ervaar je hoe je kennis uit onderzoek én praktijk effectief toepast.

Groeikracht

Je werkt als schoolteam aan een verbeterdoel van jouw school, bijvoorbeeld het creëren van een professionele cultuur, het verhogen van lees- en luisterbegrip of het werken aan de motivatie van leerlingen. Je krijgt tijd, kennis en kunde, zodat je het onderwijs zelf, bottom-up, kunt verbeteren.

Lees meer

De Transformatieve School

Als schoolteam zet je in op een effectieve verbetercultuur gericht op didactische en pedagogische kwaliteit, maar ook op schoolleiderschap. Het programma combineert professionalisering in de klas tijdens lesbezoeken en cultuurverandering tijdens collectieve sessies binnen het professionele team.

Lees meer

Kennisdeling

Binnen deze pijler maak je zelfstandig gebruik van praktisch toepasbare kennis uit onderzoek over belangrijke onderwerpen op jouw school. Dit helpt je om onderbouwde keuzes te maken voor een passende aanpak.

Onderwijskennis

Je werkt als schoolteam aan een verbeterdoel van jouw school, bijvoorbeeld het creëren van een professionele cultuur, het verhogen van lees- en luisterbegrip of het werken aan de motivatie van leerlingen. Je krijgt tijd, kennis en kunde, zodat je het onderwijs zelf, bottom-up, kunt verbeteren.

Onderwijskennis

Kennisrotonde

Stel je onderwijsvraag aan een kennismakelaar, die hiermee aan de slag gaat. Je krijgt een toegankelijk wetenschappelijk onderbouwd antwoord op jouw vraagstuk over wat wel en niet werkt. Ook kun je op de site bladeren door antwoorden op vragen die al door andere onderwijsprofessionals zijn gesteld.

Lees meer

Co-creatielabs

Binnen de pijler Co-creatielabs maak je zelfstandig gebruik van praktisch toepasbare kennis uit onderzoek over belangrijke onderwerpen op jouw school. Dit helpt je om onderbouwde keuzes te maken voor een passende aanpak.

Co-creërende school

Je breidt samen met meerdere teamleden je expertise op een van de onderwerpen van de co-creatielabs uit. In een intensief traject diep je samen met wetenschappers en deskundige leraren van andere scholen een probleem uit en ontwikkel je een kansrijke aanpak.

Lees meer

Deelnemende school

Je levert binnen één van de co-creatielabs een bijdrage aan het identificeren van vragen en het bedenken van kansrijke ontwikkelingen. Of je gaat aan de slag met een aanpak die is ontwikkeld met één van onze co-creërende scholen. Onderzoekers van de co-creatielabs meten of de bedachte aanpak werkt.

Lees meer

Expertscholen Ontwikkelkracht

Binnen de pijler Expertscholen Ontwikkelkracht leren verschillende scholen van elkaar. Als expertschool draag je jouw aantoonbaar effectieve werkwijze over op andere scholen en als deelnemende school aan een leertraject leer je van een expertschool.

Leertraject

Je gaat met het schoolteam aan de slag met een professionaliserings- en begeleidingsprogramma van een expertschool dat aansluit bij jouw vraag.

Lees meer

Aspirant-expertschool

Je gaat aan de slag om jouw aanpak overdraagbaar en bruikbaar te maken voor andere scholen. In een intensief en voor een deel op maat gesneden programma leiden we expertleraren en expertschoolleiders op om andere scholen te begeleiden om zelf ook deze werkwijze te hanteren.

Lees meer

Expertschool

Je gaat daadwerkelijk aan de slag om je aanpak over te dragen op andere scholen. Je begeleidt scholen via een leertraject en je verzorgt jaarlijks een aantal kennisdeelsessies voor scholen. Je bent ambassadeur op het gebied van jouw expertise.

Lees meer

Interesse om deel te nemen?

Pexels Yan Krukau 8613089

Stap 1

Ontdek de mogelijkheden en bekijk welke aanpak bij de schoolontwikkeling van jouw school past.

Verken de mogelijkheden
Pexels Alena Darmel 7750712 Horizontaal

Stap 2

Vraag een gesprek aan om je hulpvraag specifieker en duidelijker te maken.

Vraag gesprek aan
DSC 8973 Klein

Stap 3

Dien een subsidieaanvraag in voor begeleiding en een vergoeding voor de geïnvesteerde uren.

Dien subsidieaanvraag in